Dekens

03-08-2021

Naast het haken vind ik het leuk om af en toe eens een uitstapje te maken naar iets anders creatiefs. Een van deze dingen is naaien. Mijn moeder heeft een goede naaimachine en kan vrij goed naaien. Zij heeft mij in de zomer van 2020 geleerd hoe een naaimachine werkt. En sindsdien maak ik af en toe een deken of een omslagdoek.

Naast het naaien van dekens of omslagdoeken wil ik mij de komende tijd verdiepen in het naaien van bijvoorbeeld stoffen waarvan vervolgens een bijtring van kan worden gemaakt. Hierover later meer!

Het is belangrijk om bij het naaien van dekens de juiste materialen in huis te hebben. Denk hierbij aan onder andere een naaimachine, een geschikte schaar, spelden, naalden en een meetlint. Maar het maken van een deken begint voor mij pas echt in de stoffenwinkel. In het dorp waar ik woon zit al heel lang een stoffenwinkel. En de keuze is reuze! Eigenlijk zou ik contant geld moeten meenemen en mijn pinpas thuis moeten laten, want ik koop er graag meer dan nodig.

Voor de dekens die ik maak ga ik op zoek naar katoenenstoffen met prints en wafelstoffen die passen bij deze prints. De ene kant van een deken bestaat uit een print en de andere kant uit een wafelstof. Als ik thuis ben leg ik de doeken met de goede kanten op elkaar en knip ik ze in de juiste maat. Tijdens het naaien met de naaimachine kan het zijn dat de doeken gaan schuiven. Het is daarom belangrijk om de doeken eerst met spelden en rijgdraad aan elkaar te zetten.

Dan pas kan het naaien beginnen! Hierbij is het belangrijk om een stuk van een van de randen open te laten. Het is al een aantal keren voorgekomen dat ik zo geconcentreerd zat te naaien dat ik deze stap vergat. En deze stap is nodig om het deken om te draaien. Het open stuk wordt later met de hand aan elkaar genaaid.
Als dit allemaal gedaan is volgt nog een laatste stap: het persen! Ik rijg de randen van het doek netjes aan elkaar en pers de stof met behulp van het strijkijzer.

Hieronder staan de stappen in grote lijnen op foto's uitgebeeld. Wil je nou meer weten? Stuur mij gerust een berichtje.

De eerste paar dekens hadden geen label. Dit vond ik zonde, want zo wist niemand door wie de dekens gemaakt waren. Daarom worden de dekens nu voorzien van een label met de naam HakenmetLoes erop. Dit maakt de dekens nog persoonlijker en zo weet iedereen door wie de dekens gemaakt zijn.

Het label wordt op een van de hoeken aan de kant van de wafelstof bevestigd. Dit wordt gedaan met behulp van garen en de naaimachine. Het label wordt rondom helemaal vastgezet. Hierdoor zitten er geen haakjes of lossen stukken aan het deken.

Kraampakket
Zo'n deken of omslagdoek is niet alleen leuk om los te geven, maar ook om in een kraampakket cadeau te geven. Je kan het hierbij zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Je kunt het knuffeltje of de bijtring laten aansluiten bij het thema van het deken of kiezen voor een neutrale print en de kleur van de wafelstof eventueel laten aansluiten bij de kleur van het haakwerk. HakenmetLoes zorgt voor een bijpassend kaartje en pakt het kraamcadeau in stijl in. Hieronder een aantal voorbeelden.

Omdat alles met de hand wordt gemaakt kan je het pakket zo groot of klein maken als dat je zelf wilt. Een deken of omslagdoek is ook een ideaal item om een mand, luiertaart of speelgoedkist mee te vullen. Hier een foto van een speelgoedkist met cadeautjes in een koeienthema. Wat vinden jullie van het resultaat?

De patronen van de stoffen uit deze blog zijn er maar een paar. Wil je een andere stof of andere voorbeelden zien? Houd dan de instagram van HakenmetLoes in de gaten.