Interview "Mama Nijlie"

10-08-2021

Begin 2021 kreeg ik een berichtje van het instagramaccount 'MamaNijlie' met de vraag of het mogelijk was om de tekeningen uit de boeken van Mama Nijlie na te haken. Ruim een half jaar later zijn de knuffeltjes af en staan ze samen met het nieuwe boek van Janne de Jong, het gezicht achter Mama Nijlie, op de website www.mamanijlie.nl.

Janne de Jong is in 2019 begonnen met het schrijven van haar eerste kinderboek. Tijdens haar gevecht tegen borstkanker is het idee van haar eerste prentenboek ontstaan. 'Het staartje van Mama Nijlie is ziek' is een boek dat gaat over een moeder Nijlpaard dat een bobbeltje in haar staartje vindt. Het boek legt op een kindvriendelijke manier uit wat kanker is. In 2020 kwam het boek uit en nog geen jaar later is er al een tweede boek!

Hoog tijd voor een interview met Janne de Jong.

In 2020 is jouw eerste boek, het staartje van Mama Nijlie is ziek, uitgekomen. En een jaar later is daar al een tweede kinderboek! Had je dit verwacht?
'Nee! Ik heb wel altijd ideeën in mijn hoofd gehad voor het tweede boek. Ik wilde heel graag een boek maken waaraan mensen konden zien dat ik ook juf ben. Een boek dat meer is dan het lezen van een verhaal. In het begin was ik er onzeker over, maar sinds dat ik ziek ben geweest denk ik "wat kan mij gebeuren?" en daardoor vind ik het alleen maar leuk om te doen.'

Waar gaat het nieuwe boek, Super-de-Puper GROOT!, over?

'Super-de-Puper GROOT! is een kinderboek met veertien korte verhalen voor kleuters. Ieder verhaal heeft een maatschappelijk of sociaal thema dat kleuters en ouders tot denken zal zetten. Diversiteit staat in het hele boek centraal. Iedereen mag zijn wie die is. Daarom heb ik bewust de kleuren van de regenboog terug laten komen in het boek. Tevens schijnt het ook zo te zijn dat kinderen regenbogen tekenen op het moment dat ze in een overgangsfase zitten.'

Het eerste boek, het staartje van Mama Nijlie is ziek, wordt in jouw eerste post op Instagram omschreven als een boek waarin wordt uitgelegd wat kanker is en hoe je als ouder, in dit geval, vertelt aan je kinderen dat je kanker hebt. Toen ik het boek las vond ik het veel meer dan dat. Voor mij geeft het boek ook tips aan zowel ouders en kinderen. Hoe kunnen kinderen de zieke ouder helpen? Hoe kunnen ouders hun kinderen ondersteunen en betrekken bij het proces van behandelen?

Het tweede boek, Super-de-Puper GROOT!, is ook een boek waar kinderen en ouders actief mee aan de slag kunnen.
'Ja, iedereen kan op een eenvoudige manier het verhaal als het ware rond maken. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een filosofische vraag en elk hoofdstuk wordt afgesloten met een verwerkingsopdracht. Bij het boek worden ook een boekenlegger en stickers meegeleverd. Hiermee kan elk hoofdstuk op een actieve manier worden afgesloten.'

"Diversiteit staat in het hele boek centraal. Iedereen mag zijn wie die is."

En er is ook een website, www.mamanijlie.nl, waar ouders en bijvoorbeeld onderwijzers extra materiaal kunnen vinden?
'Klopt, omdat ik zelf ook leerkracht ben vond ik het een meerwaarde om extra werkbladen te maken. In het onderwijs zijn er regelmatig themaweken of worden er thema's behandeld waar je vaak een aantal weken mee bezig bent. Vaak zijn deze thema's ook gebouwd rondom een boek. Hierdoor heb ik de opdrachten meteen gekoppeld aan bijvoorbeeld begrijpend lezen, rekenen of creatief. Dit maakt het boek ook geschikt voor het onderwijs!'

Wil jij bekijken of de opdrachten geschikt zijn om te gebruiken in jouw klas? Klik dan hier voor de link naar de online-opdrachten.

Waar heb je de inspiratie van het boek vandaan?
'Hoewel het eerste boek autobiografisch is, is het tweede boek semi-autobiografisch. De meeste verhaallijnen uit het tweede boek zijn gebaseerd op wat wij met de kinderen hebben meegemaakt.'

Ik denk ook dat veel gezinnen zich kunnen vinden in de verhaaltjes uit het boek. Ik herkende zoveel van mezelf in de verhaaltjes. In elk verhaaltje las ik wel iets terug wat ik vroeger samen met mijn broertje heb meegemaakt.

"Als je zelf enthousiast ergens over bent dan krijg je anderen ook enthousiast!"

Op de Instagram van Mama Nijlie laat je volgers een stappenplan zien. Wat komt er allemaal kijken bij het maken en uitgeven van een boek? Elke week komt er een nieuwe stap online. Dit maakt jouw Instagram uniek. Hoe is dit idee ontstaan?
'Tijdens het maken van het eerste boek kwam ik erachter dat er veel meer bij kwam kijken dan dat ik van tevoren dacht. Ik moest veel dingen zelf uitzoeken en omdat ik best wel georganiseerd ben heb ik toen korte notities voor mezelf gemaakt. Hierbij had ik in mijn achterhoofd dat ik het eventueel voor het schrijven van een tweede boek kon gebruiken.
En toen ik daadwerkelijk aan het tweede boek ging beginnen heb ik deze kort opgeschreven stappen erbij gepakt en heb ik Instagram aangemaakt. Ik wilde minimaal een keer per week iets posten, maar wat zet je erop bij het maken van een boek? Zo is het idee ontstaan voor het delen van mijn stappenplan. En door gebruik te maken van Instagram heb ik op een pagina mijn aantekeningen uitgewerkt, van meerdere mensen al bruikbare tips gekregen en heb ik onder andere HakenmetLoes gevonden.'

Wil jij weten wat er allemaal bij komt kijken om een boek uit te geven in eigen beheer? Neem dan een kijkje op de Instagram van Mama Nijlie.

Je bent moeder, juf, kinderboekenschrijfster en een creatieve duizendpoot. Wat betekent creatief zijn voor jou?
'Het betekent heel veel voor mij. Ik ben al vanaf het moment dat ik mij kan herinneren aan het tekenen, kleuren, knippen en plakken. Er was vroeger bij mij thuis veel ruimte om creatief bezig te zijn en dit werd zeker ook gestimuleerd.
Creatief bezig zijn is altijd al mijn grootste hobby geweest en een tijdje zelfs mijn baan als juf van de creatieve vakken. Het geeft ontspanning en zet aan tot anders denken.
Doordat ik thuis vaak creatief bezig ben doet mijn dochter dit ook al en dit vind ik heel erg leuk om te zien. Daarbij denk ik ook dat ik het enthousiasme voor creativiteit op school ook aanwakker bij kinderen, ook bij de kinderen die in eerste instantie niet enthousiast zijn. Als je zelf enthousiast ergens over bent dan krijg je anderen ook enthousiast!'

De afgelopen maanden hebben we regelmatig contact gehad over de gehaakte knuffeltjes. Er zijn drie karakters in knuffelvorm ontstaan. Wat maakt het dat je graag gehaakte knuffels bij het boek wilde aanbieden?
'Toen ik ziek werd heb ik mijn kinderen allebei een zogenaamd troostknuffeltje gegeven en ik zag dat zij daar veel kracht uithaalden. Bij het eerste boek had ik al het idee om een knuffeltje aan te bieden bij mijn boek, maar ik wilde het pas uitvoeren toen ik wist dat er daadwerkelijk een tweede boek zou komen. De karakters komen terug in beide boeken dat maakt de knuffels geschikt voor beide boeken. Inmiddels hebben mijn kinderen ook allebei een gehaakte knuffel van Mama Nijlie en die gaat elke avond mee naar beneden als ze naar Sesamstraat mogen kijken.
En de voorkeur voor gehaakte knuffels komt door mijn oma. Zij haakte ook en mijn kinderen hebben allebei nog een gehaakt beertje die 35 jaar geleden door haar gehaakt zijn. De kwaliteit van de knuffeltjes zijn nog zo goed en dat is niet bij al het materiaal waar knuffels mee gemaakt worden zo. Daarbij vind ik gehaakte knuffeltjes een mooie, unieke uitstraling hebben.'

Inmiddels staan de gehaakte knuffels op de website en is er ook een mega Mama Nijlie gehaakt, want er komt een leuk project aan. Wil je daar al iets meer over vertellen?

'Ik ga tijdens de kinderboekenweek bij basisscholen in de buurt langs om te vertellen hoe je een boek kunt maken van A-Z. Met behulp van een PowerPoint zorg ik ervoor dat dit visueel wordt. Ik neem de kinderen mee in de vier seizoenen van het jaar. Welke beroepen komen er allemaal kijken bij het maken van een boek? Zo staat het in het teken van het thema van de kinderboekenweek 'worden wat je wilt?' Om het interactief te maken wordt er ook een beroepenspel gespeeld met de kinderen. En natuurlijk lees ik ook een verhaaltje voor uit mijn nieuwe boek!'

Wil je meer weten over MamaNijlieontour? Klik dan hier voor meer informatie.

Bedankt voor het leuke gesprek! Ik hoop dat veel kinderen, ouders en onderwijzers de verhalen van Mama Nijlie gaan lezen. En dat er zoveel mogelijk kinderen gaan knuffelen met de gehaakte knuffels van Mama Nijlie, Nijlie en Neusie.