Punniken

23-05-2021

"Kijk eens wat ik heb gekocht oma!" riep ik enthousiast naar mijn oma terwijl ik mijn punnikmolen omhoog hield. "Dit is een apparaat wat er voor zorgt dat je binnen een paar minuten een lang koord hebt". Ik maakte het molentje klaar voor gebruik en draaide aan het hendeltje, zodat mijn oma zag wat er gebeurde. Ik weet niet zo goed hoe ik het gezicht van mijn oma op papier moet beschrijven, maar ik denk dat je er wel iets bij kan voorstellen. Zij zat vroeger uren te punniken met behulp van een houtenlat waar vier spijkertjes in waren geslagen.

Is punniken vandaag de dag echt zo simpel?

Om gelijk antwoord te geven op bovenstaande vraag of het punniken nu simpel is: ik vond het tegenvallen. Het molentje kreeg ik dan wel snel aan de praat nadat ik een filmpje had bekeken. Maar ik had nog veel vragen:
- hoe lang moet ik de punnikdraad maken?
- moet ik eerst het ijzerdraad buigen?
- hoe zorg ik dat beiden even lang zijn?
- hoe zorg ik ervoor dat ik de draad niet te snel afhecht?
- moet ik het ijzerdraad afknippen en waar dan?

In deze blog vertel ik hoe ik het punniken aanpak. Natuurlijk kan het ook op andere manieren en is het vooral belangrijk dat jij een manier vindt die voor jou het prettigste werkt.

Mijn stappenplan voor het maken van een figuurtje
In eerste instantie was ik meteen aan het punnikmolentje gaan draaien en dacht ik dat het wel goed zou komen, maar al snel lag de draad in de prullenbak. Tijd voor een plan!

Na het verzamelen van het juiste materiaal (potlood, stift, ijzerdraad, garen, punnikmolen, lijm, haaknaald, naald, tang) volgende ik de volgende stappen:

1. Het maken van een mal
Ik maakte een mal van een olifant met een dikke stift op een A4. Met behulp van de mal kon ik de maat van de punnikdraad en het ijzerdraad beter inschatten.

2. Het buigen van het ijzerdraad
Na het maken van de mal boog ik het ijzerdraad in grote lijnen en knipte ik het ijzerdraad af met een tang. Knip de draad eventueel iets langer af, zodat je zeker weet dat je niet te kort komt. Je kan beter iets teveel hebben dan te weinig!

3. Het maken van de punnikdraad
Maak de punnikdraad in kleur naar keuze. Stop af en toe met punniken (draaien aan de molen) en leg de draad op de mal. Maak de draad een klein stukje langer, zodat je ook bij deze draad zeker weet dat je niet te kort komt. Door met een steekmarkeerder de draad vast te zetten kun je op het allerlaatste moment de draad nog een stukje uittrekken.

4. Het ijzerdraad door de punnikdraad
Als de punnikdraad lang genoeg is kun je de ijzerdraad door het punnikdraad leiden. Als dit gebeurt is vorm je het figuurtje helemaal naar wens. Als de ijzerdraad nog te lang is knip dan een stuk af. Bij de punnikdraad kun je de steekmarkeerder los maken en de draad of afhechten of nog een stukje uittrekken voordat je afhecht.Zorg dat je beide uiteinden netjes wegwerkt en klaar is jouw punnikfiguurtje!

Het punniken van namen
Bij het punniken van namen kun je gebruik maken van hetzelfde stappenplan als dat van het punniken van een figuurtje. Er staan op internet verschillende mallen van lettertypes. Knip de letters die je nodig hebt uit en plak deze aan elkaar om vervolgens de draad op deze mal te houden.
Persoonlijk vind ik het bij het maken van namen makkelijker om zomaar wat te doen. Ik buig dan eerst de ijzerdraad en aan de hand daarvan bepaal ik de lengte van de punnikdraad.

Waar kun je punniken voor gebruiken?
Naast het punniken van namen, die je op allerlei manieren kunt toepassen, en het punniken van figuren (bloemen, dieren, auto's, vliegtuigen, etc.) zijn er ook nog andere dingen die je kunt maken van punnikdraden. Denk hierbij aan
- sieraden
- sleutelhangers
- kerstspullen, zoals kerstballen en kerstbomen (met lichtjes!)
- 3D dieren
- spullen in het huishouden, zoals onderzetters, pannenlappen en eierwarmers.

Op Pinterest vond ik een foto van eierwarmers en ik vond ze zo leuk dat ik ze zelf maakte in paaskleuren. Ik heb nu al zin in kerst om ze in het rood te maken met een witte pompon. Wil je ook deze eierwarmers maken? Klik dan op de download en lees hoe ik ze gemaakt heb.

Ben je op zoek naar meer ideeën?
Laat je inspireren op Pinterest. Op de Pinterest van HakenmetLoes heb ik een mapje gemaakt waarin ik leuke ideeën voor punniken heb verzameld.

Zou je ook eens willen punniken?
Kijk dan eens naar het starterspakket van Opmaatgehaakt. Bij dit starterspakket ontvang je ook enkele tips en suggesties van filmpjes met uitleg over de punnikmolen. Hoe handig!