Traktatie

29-07-2022

Hieper-de-piep! HOERA! Ben jij op zoek naar inspiratie voor een leuke verjaardag voor jouw kind? Deze blog vertelt over de mogelijkheden van haakwerkjes als traktaties. Dit jaar is er een haakboek uitgekomen waar traktaties centraal staan. Maar er zijn nog meer mogelijkheden!

Sambaballen
Zo zijn de sambaballen van Piekje leuk om te maken als traktatie. Kies voor allemaal hetzelfde diertje in verschillende kleuren of allemaal verschillende diertjes. Leuk voor een jungle thema zijn de giraf, aap, olifant en leeuw. Dino's zijn ook erg populair en leuk om in sambabalvorm te geven.

Babyvoedingpotjes met omhaakte deksel
Bewaar kleine potjes babyvoeding, was ze en vul met bijvoorbeeld koekjes. Wat is er dan leuker om de deksel te omhaken met koekiemonster van Sesamstraat? Ouders kunnen de potjes makkelijk hergebruiken door ze opnieuw te vullen. Tip: maak voor de juf een extra grote pot en vul deze met dropjes, stiften, kleurpotloden of ander leuks!

Knuffels (bij een kinderboek)
Vorig jaar kreeg ik de vraag of ik Muk meermaals kon haken voor een traktatie. De juf kreeg een extra grote Muk en het boek cadeau op de verjaardag van de jarige. Het was een hele klus om alle Mukkies op tijd af te krijgen, maar wat een fantastische traktatie is het geworden. Wil jij Muk ook haken? Klik dan op het kopje 'haakpatronen' en download het gratis patroon.

Heb je alle knuffeltjes gehaakt? Maak de traktatie af door ze leuk in te pakken. Pak elke knuffel apart in en hang er een kaartje aan met de naam en leeftijd van de jarige! Pak elke knuffel in met een andere kleur lint. Hierdoor weet elke kindje al snel welke knuffel van hem of haar is. Versier een schoenendoos in het thema en stop alle haakwerkjes in de doos. Dit is niet alleen een extra toevoeging aan de traktatie, maar maakt het rondgaan ook een stuk makkelijker!

Potloden met diertjes
Het leukste aan een traktatie is een traktatie waar kinderen iets mee kunnen ondernemen.
Een voorbeeld hiervan zijn gehaakte diertjes voor op pennen, stiften of kleurpotloden. Voor een traktatie heb ik 15 diertjes gehaakt: kat, beer en konijn. Elk diertje heeft zijn eigen kleurtjes. Het haakwerk kan van het potlood worden afgehaald waardoor het op andere potloden kan worden gezet en lang mee kan gaan.
Tip: Geef bij het potlood een kleurboek cadeau om de traktatie compleet te maken!

Het was beregezellig! 
Neemt jouw kindje afscheid van zijn of haar klasje? Denk dan aan een traktatie van gehaakte beertjes met leuke kaartjes ´het was beregezellig!´. 

Sneeuwpoppen
Mijn kleine grote vriend is 3,5 jaar geleden op kerstavond geboren. Afgelopen jaar mocht ik voor zijn derde verjaardag een bijzondere traktatie maken: sneeuwpoppen met lichtballen! Hij was zo blij toen hij alle sneeuwpoppen bij elkaar zag en als klap op de vuurpijl kreeg hij een extra grote sneeuwpop (met een extra grote lichtbal!). De juffies kregen ieder een glazen pot met daarop een gehaakte sneewpop. De pot was gevuld met heerlijke chocolaatjes.

Ben je op zoek naar een gehaakt cadeau voor een wat ouder feestvarken? Geef een glazen pot met daarop een gehaakt feestvarken. Vul de pot met wat lekkers!