Van tekening naar knuffel 

26-05-2021

Wauw, wat vond ik het leuk om Muk van Mark Haayema tot leven te laten komen! Ik kan nu met zekerheid zeggen dat het haken van knuffel die horen bij een kinderboek het allerleukste is wat er is. Voor mij dan!

Mijn eerste pakketje van een boek met een knuffel
Mijn eerste cadeautje van een boekje met een knuffeltje was een pakketje van een aap. Een gehaakte aap gebaseerd op het patroon van MyKrissieDolls gegeven met het boekje Aapje slaapt van Leen van Durme. Toevallig leek het aapje van MykrissieDolls op het aapje van het boekje en was ik met een paar kleine aanpassingen tevreden. Hoewel de foto van het pakketje al ruim 2 jaar geleden is vind ik het nog steeds leuk om te zien. Het aapje is inmiddels al geopereerd om een nieuw muziekdoosje te laten plaatsen en het boekje valt zowat uit elkaar. Een geslaagd cadeau dus!

Muk
De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het maken van Muk, een dalmatier-pup die in de boeken van Mark Haayema leuke avonturen beleefd. Ik vond Muk zo'n schattig hondje dat ik hem graag wilde haken en het mocht!
Omdat Muk zo schattig is vond ik het een vereiste om hem ook schattig te laten zijn als gehaakte knuffel. Na een stuk of tien keer uithalen (de snuit bleek nog een hele opgaven) was ik eindelijk tevreden en gelukkig was Mark dat ook! Inmiddels is het haakpatroon uitgeschreven, uitvoerig getest en staat het online. Wil jij Muk haken? Klik dan hier.

Coco
Muk was niet het eerste haakpatroon wat ik uitschreef. Vorig jaar mocht ik Coco haken van het boek 'Coco kan het!' van Loes Riphagen. Eind vorig jaar werd ik benaderd door Doenkids met de vraag of ik samen met hun een winactie wilde organiseren. Begin januari werd een gehaakt knuffeltje van Coco verloot onder de deelnemers. De actie was zo'n succes dat Doenkids toestemming van Loes Riphagen heeft gekregen om het haakpatroon gratis te verspreiden. Wil je Coco ook haken? Klik hier.

Bij Coco en Muk is het knuffeltje daadwerkelijk gebaseerd op het boek, maar het is natuurlijk ook leuk om zelf een bestaand haakpatroon te combineren met een boek. Haak bijvoorbeeld een sambahaas van Piekje en geef deze als cadeautje samen met een boekje van 'Raad eens hoeveel ik van je hou' of koop een leuk boek en ga daarbij op zoek naar een haakpatroon.

Andere ideeen met betrekking tot knuffels haken van een tekening
1. Het haken van knuffels aan de hand van een tekening kan ook een andere tekening zijn dan een kinderboek. Tekent jouw kind altijd een bepaalt figuurtje in bepaalde kleuren? Haak dat na!
2. Een tijdje geleden ontving ik een berichtje van een bedrijf met de vraag of ik hun mascotte kon nahaken. Zie hieronder een foto van het resultaat.